Intretinerea bibilicilor adulte

In sistemul intensiv, cresterea bibilicilor impune transferul tineretului de inlocuire, la varsta de 26 saptamani, in adaposturile pentru bibilicile ouatoare.
Ouatul incepe la 30 de saptamani si dureaza 35 de saptamani, perioada in care se realizeaza 90-100 de oua , sau in conditii deosebit de confortabile de mediu pot ajunge la productii de 130-150 oua.
Perioada de incubatie a oualor este de 27 zile. Consumul mediu zilnic este de 100 g nutret combinat .
Pentru a se asigura in procent ridicat de oua fecundate, raportul dintr sexe trebuie sa fie de 1 mascul la 5-7 femele.
In timpul sezonului de ouat , dupa ce depun 20-30 de oua, bibilicile incep sa manifeste tendinta de a cloci.
Pentru evitarea acestei stari fiziologice , legata de intreruperea ouatului, este necesar ca in adapost sa se amenajeze boxe pentru loturi de cate 200-300 de capete, compartimente cu pasa din sarma, unde se vor amplasa cuibare de ouat pe doua randuri, calculandu-se un cuibar la 6 bibilici. Mai eficienta este insa exploatarea bibilicilor in baterii.
Ca norme de densitate, se recomanda colectivitati de 2-3 bibilici intr-o cusca.
Ca si la gaini, bateriile folosite in intretinerea bibilicilor pot fi verticale(pe trei nivele), piramidale sau orizontale.
Se folosesc aceleasi adaposturi fara ferestre ca si pentru gaini, asigurand aceasi parametrii de microclimat.
In privinta hranei, bibilicile pot fi crescute cu aceleasi tipuri de furaje combinate ca si gainile, ale caror retele au fost prezentate.
Atat crescatorii de gaini, cat si cei de bibilici, trebuie sa stie ca aceasta este o activitate care, trata cu seriozitate si responsabilitate, poate aduce venituri substantiale. Odata cu iesirea tarii noastre din conul de umbra comunist, libera initiativa a creat posibilitati nebanuite pentru foarte multi oameni din mediul rural. In ultimii ani, autorii acestei lucrari au cunoscut mii de romani de la sate care ramasi fara serviciu si de la oras, si-au intors privirile spre gospodaria proprie si au schimbat vietile lor si ale familiilor lor, angrenandu-se in activitati de crestere a pasarilor, porcilor sau vitelor, cu beneficii mult peste nivelul celor realizate la serviciu.