Cresterea bibilicilor

Cresterea bibilicilor in sisteme de intretinere intensive, desi de curand practicata, este intr-o continua dezvoltare, promitand profituri uriase, avand in vedere carnea foarte cautata in restaurante , atat in cele din Romania cat mai ales in cele din strainatate. Carnea de bibilica are un continut ridicat de proteina(23%), scheletul este fin si usor, marind randamentul in carne, care poate ajunge la 72-75% la carcasa pentru friptura. Oul de bibilica are, in medie, 45 g si contine: 13,5% proteina, 12,5% grasimi, 0,8% glucide, 0,9% substante minerale si 72,8% apa.
Substanta uscata din continutul oului de bibilica este cu 3-5% mai mare decat la oul de gaina, iar continutul in vitamina A de 2-3 ori mai mare. Oul de bibilica are un gust mai aparte, apreciat de consumatori datorita substantei uscate.
In comparatie cu gaina, incidenta bolilor la bibilici este mult mai redusa, la toate categoriile de varsta. Practic, nu se cunoaste sindromul respirator, inclusiv micoplasmoza respiratorie, pseudopesta, encefalomielita. Se intalnesc, totusi, boli parazitare(coccidioza, trichomonoza, histamonoze si uneori aspergiloza si candidoza).
Rezultatele bune inregistrate in sistemul intensiv cu hale fara ferestre, pe asternut sau in baterii, greutatea oului, viteza de crestere, conversia furajelor etc lasa sa se intrevada largi perspective de dezvoltare a acestei specii de pasari in crescatoriile de la noi din tara