Boboci de rata si de gasca Pekin si Mulard

La noi in tara nu este foarte mult promovata carnea de gasca si de rata desi ele sunt o sursa de carne deosebit de valoroasa. In bucatariile occidentale aceasta carne de rata si de gasca este adesea folosita datorita proprietatilor si gustului fiind carnea cu cele mai putine toxine si colesterol fiindca aceste pasari au un regim de furaje foarte ecologic.
Hrana bobocilor necesita un procent de proteina mai mare decat a puilor de gaina (15-20%). NU hraniti bobocii de rata cu furaj pentru pui de gaina, daca acesta contine medicamente. Substantele medicamentoase din acest tip de furaj sunt nocive pentru bobocii, determinand afectarii ale organelor si malformatii, adesea moartea. Ideal este sa ii hraniti cu furaj special pentru pasari de balta, dar care se gaseste mai greu la noi. Chiar si furajul pentru pui de gaina poate fi folosit, insa suplimentat cu alte surse de proteina (ou fiert, branza de vaci nesarata). Faina cu tarate din cereale este o alta posibilitate de hranire, in special cea care are o proportie mai mare de porumb (acesta este mai usor digerabil si ami nutritiv). La varstele fragede o puteti amesteca cu apa, pentru a obtine o pasta, mai usor de inghitit pentru ratuste. Verdeturile si legumele proaspete taiate marunt nu trebuie sa lipseasca din alimentatia bobocilor. Viermii, insectele sunt si ele un deliciu pentru bobocei si so sursa importanta de proteina. Painea, popcornul, chipsurile si alte gustari pentru oameni nu sunt sanatoase pentru ei. In primele 72 de ore de la eclozare puii nu au nevoie sa manace, energia captata din ou le este suficienta. Insa bobocii pusi in fata mancarii vor incepe sa manance singuri imediat. Apa sa fie mereu aproape pentru a inghiti usor. In primele zile e nevoie sa fie uscati chiar daca se uda si numai putin.
Cresterea ratelor prezinta unele avantaje de luat in seama, comparativ cu celelalte specii de pasari:
ritmul foarte rapid de crestere; rezistenta extraordinara a palmipedelor la imbolnaviri; pretabilitatea ridicata la cresterea extensiva (pe camp, balti, etc.). Boboci de rataBobocii de rata si de gasca de o zi, in principal rase si hibrizi pentru productia de carne dar si rase speciale cu ar fi cele pentru vanatoare.
Dintre rasele specializati pentru carne, enumeram rasa Pekin si hibridul Mulard.
Rasa Pekin este cel mai frecvent crescuta pentru carne in America de Nord si in Europa. Calitatile deosebite ale acestei rase sunt viteza mare de crestere si rata buna de conversie a furajului. La maturitate ating greutati foarte mari si au un temperament extrem de linistit