Bibilici

Bibilicile denumite si picherite, sunt originare din Africa Occidentala, este o rasa grea care ajunge la greutatea de 5 kg. Bibilicile (sau picheritele) sunt rude apropiate cu gainile, curcile si prepelitele.Bibilicile sunt apreciate nu numai pentru carnea gustoasa cat si pentru proprietatile curative ale carnii si oualor.

Carnea bibilicilor intareste imunitatea oaselor si curata singele, afirma medicii. In comparatie cu gainile sau alte pasari, bibilicile sunt cu mult mai rezistente la boli sau la paraziti de tot genul. Ouale de bibilica sunt de culoare sur-deschis, mai mici decat cele de gaina si cantaresc 43-48 grame.

Au o forma de para, cu coaja groasa si rezistenta. Rezista la transportare pe distante mari si isi pastreaza calitatile gustative timp de jumatate de an, daca sunt pastrate la temperatura de 0…+10 grade C, contin vitamina A, nu provoaca reactii alergice atat la copii, cat si la maturi. Un ou contine atitea calorii, cit patru oua de gaina. Bibilicile incep sa se oua la varsta de sase luni. Timp de un sezon o femela face 100-150 de oua.

Bibilicile sunt crescute si hranite in mare parte ca si puisorii de gaina.

De regula o bibilica de carne la trei luni, cantareste – intre2 kg si 2.5 kg, iar la cinci luni – 4 kg.

Bibilicile sunt tinute in familii – cate patru femele la un mascul. Tineretul poate fi deosebit dupa genuri la varsta de cinci luni. Masculii au capul mai mare si penele mai albe. De regula, circa 40 la suta din toata populatia sunt femele.